2022 YKS Tercih Döneminde, Üniversite Tercihi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı'nca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçları açıklandı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı'nca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçları açıklandı. 20 Temmuz günü ÖSYM tarafından açıklanması beklenen 2022 YKS sonuçları, 18 Temmuz tarihinde açıklandı. Adaylar tercihlerini 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında http://osym.gov.tr adresinden yapabilecekler.

Bursa Batıkent Eğitim Kurumları Eğitim Danışmanı ve Rehberlik Öğretmeni Algı AYDIN bu zorlu ve heyecanlı süreçte öğrencilerimizin neler yapacakları ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda tavsiyelerde bulundu.

AYDIN:  Üniversite tercih dönemi yaklaştıkça çokça araştırmaların yapıldığı, kafalarda soru işaretinin oluştuğu heyecanlı bir süreç olsa bile ilk defa üniversite sınavına giren birçok kişi bu tercih işlemlerinin nasıl yapılacağını merak ediyor.  Üniversite tercihi yapabilmek için bazı bölümlerin dışında (Tıp fakültesi (50 bin), Diş hekimliği (80 bin), Eczacılık (100bin), Mimarlık (250 bin), Mühendislik (300 bin), Hukuk (125 bin), Öğretmenlik (300 bin) dışında herhangi bir baraj puanı uygulaması bulunmuyor.  Üniversite tercihi yapabilmeniz için uygulanan TYT veya AYT sınavlarından ikisine ya da herhangi birine katılım göstermeniz yeterlidir. Üniversite tercih hakkı her adayın 24 tercihi ile sınırlı oluyor. Bu tercih listesine hem lisans (4 yıllık bölümler) hem de önlisans (2 yıllık bölümler) programlar bir arada yazılabiliyor.

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

1)Tercih aşamasında puan mı önemli yoksa sıralama mı önemli ?

Üniversite tercihleri kesinlikle puana göre değil başarı sırasına göre yapılmalıdır.

2)Öğrencilerin tercih aralığı nasıl olmalı ?

*Tercih aralığı yaparken kendi sırasının yarısı ve yarısı kadar fazlası aralığında oluşturabilir. Örneğin; 40 Binde olan bir aday 20 Bin ile 60 Bin aralığında tercih listesi oluşturabilir.

3) Üniversiteleri tercih ederken hangi koşulları göz önünde tutmalıyız ?

*Tercih Listenizde sıralama yaparken öncelik vereceğiniz kriterler arasında, üniversitenin sunduğu kampüs olanakları, sosyal aktiviteleri, ulaşım imkanları, yurt, barınma ve yemek durumuna, yabancı dil eğitiminden eğitim programına, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, ek ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt yer alabilir.

4)  Tercih listesini oluştururken dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?

Seçtiğimiz üniversite ve bölümün 

*Özel yetenek sınavıyla mı alıyor?

*Hazırlık sınıfı var mı?

*Puan türü nedir?

*lisansüstü eğitim?

*Birinci öğretim mi veya ikinci öğretim mi?

*Başarı sırası?

*Özel koşul ve açıklamalar.

5) Tercih aşamasında 24 tercih hakkının hepsini doldurmak gerekli mi

24 tercih yapacaksınız diye bir kural yok, ama bu olanağı değerlendirmekte fayda var. Bu hususta dikkat etmeniz gereken önemli şey, tercih listesine eklediğiniz bölümün isteğiniz doğrultusunda olması ve yerleştikten sonra hiç pişmanlık yaşamayacağınız bölümleri seçmenizdir

6) Adaylar bölümleri seçerken hangi hususlara dikkat etmelidir?

Adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasalarını dikkate alarak mutu olacakları bölüm seçmeleri yerinde olacaktır.

Bursa Gündem Özel Haber