BEBEKLERDE KOLİK AĞLAMA

Bebeklerin uzun ve aralıksız süren ağlama krizlerine Kolik adı verilir. Kolik bir hastalık değil, bebeklerdeki ağlama krizleri için kullanılan bir terimdir. Nedeni hala bilinmiyor olsa da  bebeğin bağırsaklarındaki gaz, sindirim sisteminin henüz olgunlaşmamış olması gibi etkenlerle ilişkili olabileceği düşünülmekte. Neredeyse her 5 bebekten 1 inde görülen kolik ağlama aniden başlayabiliyor ve maalesef net bir çözümü yok.

KOLİK BEBEK BELİRTİLERİ

Kolik durumunun en önemli belirtisi aralıksız uzun süren ağlamalar olmakla beraber aynı zamanda

Ağrılı yüz ifadeleri

Bebeğin ellerini yumruk yapması

Bebeğin karnının gergin ve şiş olması

Bebeğin gaz çıkaramaması

Her gün aynı saatte ağlaması gibi durumlar olabilir.

Yine de bebeğin fazla ağlıyor olması orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemlerin de belirtisi olabileceğinden, bebeğin başka bir problemi olmadığından emin olabilmek için doktora götürmek gerekebilir.

 

ANNELERİN STRESİ BEBEKLERİ ETKİLİYOR

Doğumdan sonra kordon bağının kesilmesiyle bebeğin artık anneden ayrıldığı düşünülse de bebek ve anneyi birbirine bağlayan duygusal bağlar kopmamıştır. Bebekler en çok annelerinin kokusuyla sakinleşirler. Bunun yanı sıra en çok annelerinin duygularını algılar ve hissettikleri duygulara göre davranış şekilleri oluştururlar. Çok gergin ve stresli bir annenin bebeği de sürekli gergin ve stresli olur. Bu sebeple doğumdan sonra annelerin kendilerine vakit ayırabilmeleri, uykularına dikkat etmeleri, mutlu olabileceği işler yada kişilerle zaman geçirmeleri önemlidir.

Doğumdan sonra her kadının hayatı ciddi oranda değişir. Birden bire kendini anne olarak bulunca  aklında hep ‘’şimdi ne olacak? , bu bebeğe nasıl bakacağım? , yeterince iyi bir anne olabilecek miyim? ‘’ sorular olması çok doğaldır. Tüm bu değişiklikler annelerde stres, gerginlik , panik yaratır. Bu yaşadıkları stres de aynı anne karnında da olduğu gibi bebeğe geçer. Aslında kadınlar anne olduğunda bebekleriyle birlikte doğru orantıda anne olmayı öğrenirler. Bebek dış dünyaya anneyle birlikte alışırken, anne de ‘’anneliğe’’ bebekle  birlikte alışır.

DESTEK ALMAK ÖNEMLİ

Anne olduğunda her kadın tek başına bebeğine yetebilmeyi diler. Dışarıdan yardım aldığında sanki kendisi bebeğine bakamıyormuş, onun dilinden anlayamıyormuş hissine kapılır. Bu yüzden başka birinden yardım almadan bebeğinin herşeyiyle kendi ilgilenebilmek ister. bunların hepsi doğal süreçlerdir. Fakat göz ardı edilen en büyük şey ; ancak sakin, mutlu uykusunu almış bir annenin bebeğine iyi bakabileceğidir. O sebeple annelerin dışarıdan gelen destek önerilerini reddetmeden önce bunun bebeğine yetememekle ilgili değil, kendinin dinlenebilirse daha huzurlu ve mutlu bir şekilde bebeğine bakabilmesine katkısı olduğunu hatırlamalarında fayda vardır.

UNUTULMAMALIDIR Kİ ANNELER NE KADAR STRESLİ OLURSA BEBEKLERDE O KADAR GERGİN VE STRESLİ OLUR. SÜREKLİ AĞLAMA NÖBETLERİNE GİREBİLİRLER.

KOLİK AĞLAMALARI İÇİN BEBEĞİ SAKİNLEŞTİREBİLECEK ÖNERİLER

 

*Bebek kolik ağlamadayken unutmayın ki sizin endişeli ve gergin olduğunuzu hissediyor. O yüzden önce kendinizi sakinleştirin ve bebeğinizi sakinken kucağınıza alın.

* bebeğinize sarılarak ona rahatlatıcı ninniler ve şarkılar söyleyebilirsiniz. Anne sesi bebeği her zaman sakinleştirir.

*karnına ılık yağ ile masaj yapabilirsiniz.

* ılık bir banyo bebeğinize iyi gelebilir.

*anne karnındayken duyduğu seslere benzediğinden saç kurutma makinesi sesi işe yarayabilir.

*bebeğiniz kucağınızdayken uzay yürüyüşü yapabilirsiniz.

Her şeyden önce unutulmamalıdır ki , denediğiniz tüm yolları gerçek anlamda sakin, paniksiz bir şekilde uygulamanız tek etkili yoldur. Aksi halde bebekler sizin saklamaya çalıştığınız gergin ve yorgun enerjiyi hissederler. Sizin enerjiniz ne kadar rahat olursa bebek de  o kadar kısa sürede rahatlayacaktır.

Ernur COŞKUN -Bursa Gündem