Gözbebeğimiz Bebeklerimiz... Bebeklerde Beslenme ve Ek Gıdaya Geçiş

Büyümenin en hızlı gerçekleştiği bebeklik döneminde doğru beslenme ... Ernur COŞKUN Haberi

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ

Büyümenin en hızlı gerçekleştiği bebeklik döneminde doğru beslenme gelişim için oldukça önemlidir. Anne sütü ilk altı ayda bebeğin su dahil protein, yağ, Demir ve vitaminleri alması için yeterlidir.

Ek gıdaya ne zaman başlanmalı

Altıncı aydan sonra yalnızca anne sütü bebeğin kalsiyum magnezyum potasyum çinko demir ve sodyum gibi mineralleri almasına yeterli olmaz. Ek  gıda ile bebeğin ihtiyacı olan gerekli vitamin mineral ve proteinler temin edilir.

Bebeğin ek gıdaya hazır olduğunu nasıl anlarım

Bebeğin ek gıdaya geçmeye hazır olup olmadığını anlamak için anne ve babaların iyi bir gözlemci olması gerekir. Bebeğin çiğneme ve yutma reflekslerinin olması, başını dik tutabiliyor olması ek gıdaya geçiş için önemli sinyallerdendir.

Hangi yiyeceklerle ek gıdaya başlayabilirim

Ek gıdaya hazır olduğuna karar verdiğimizde bebeğe ilk verilebilecek gıdalardan biri ev yapımı yoğurt olabilir.

Ek gıdaya geçişlerde ilk olarak “tattırmak” yeterli olacaktır. Bir tatlı kaşığı ölçüsünde ev yoğurdu vermek  ilk etap için yeterlidir. Daha sonra bebeğine gıdaya nasıl tepki verdiğini önemsemek gerekir. Eğer bebek istemediğini belli ediyorsa zorlamak ısrarcı olmak ileriki dönemde bebeğin ek gıdaya alışma sürecini uzatabilir. Yoğurdu tattırdığımızda eğer bebek tiksiniyor kusma refleksi gösteriyorsa zorlamadan bırakmak ve birkaç gün sonra tekrar denemek doğru olacaktır.

Ek gıdalara geçişte başka bir alternatif de çorbadır. Bebeğiniz için hazırladığınız özel yağsız ve tuzsuz çorbayı yine “tattırmak” olarak deneyebilir , eğer bebeğiniz severse birkaç tatlı kaşığı olarak verebilirsiniz.

Yeni gıdaların alerji yapıp yapmadığını kontrol etmek için aynı zamanda birden fazla ek gıda denetmemek önemlidir, bir hafta boyunca aynı gıdayı takip etmek ,eğer sorun yoksa sonraki hafta yeni bir besine geçmek doğru olacaktır.  Verilen besinlerden sonra kusma ishal ciltte döküntü gibi sorunların olup olmadığına dikkat etmek, eğer böyle bir sorun yaşanıyorsa verilen besini bırakıp bebeğin doktoruyla görüşülmelidir.

Ek gıdalara geçişte 7. Aydan sonra en sağlıklısı kendi meyve ve sebze pürelerinizi kendiniz yapmanız olacaktır.

7. Ayda pirinç ve pirinç unu ile hazırlanmış mamalar ve sebze püreleri verilebilir. 8. Ayda bebek artık sıvı ve püre yerine daha pütürlü gıdalar yemeye hazır olacağından sebzeler, tavuk, yumurta ezilerek verilebilir.

*Bebeğin sindirim sisteminin tam gelişmemiş olması ve alerji olabilme riski sebebiyle bir yaşını doldurana kadar bebeğe inek sütü, bal, tuz, şeker, çikolata, patlıcan, çilek, kivi, portakal verilmemelidir.

8. AYDAN SONRA YAPILABİLECEK EK GIDA ÖNERİLERİ

SOMON BALIKLI TARHANA ÇORBASI

Bir mandalina büyüklüğünde somon balığını suda haşlayın. Balığın haşlandığını çatal batırarak yumuşamasından ve ayrılmasından anlayabilirsiniz.

 Başka bir tencerede ev yapımı baharatsız tarhanadan iki tatlı kaşığı alarak bir tatlı kaşığı zeytin yağında önce hafifçe kavurun.  Üzerine bir çay bardağı kadar suyu yavaşça dökerek karıştırın. Kıvamını aldığında altını kapatabilirsiniz.

Diğer yanda haşlanan somon balığını bir tabağa çıkararak , biraz soğumasını bekledikten sonra somon balığını küçük ve bebeğin yiyebileceği parçalara bölerek pişirdiğiniz tarhana çorbasına ekleyin.

Haftada bir kez yiyebileceği sağlıklı bir öğündür. Ana öğün olarak kullanılabilir.

SEBZE PÜRESİ

Bir kabağın üçte biri

Yarım havuç

İki tatlı kaşığı pirinç

Kabak ve havucu doğrayarak bir tencerede çok su koymadan haşlayın

Başlandığından emin olduğunuzda tencereye tıkanmış pirinçli ilave edip kapağını kapatarak on dakika pişmeye Bırakın. Koyu bir hale gelen bu yemeği blender dan geçirip püre haline getirin. Soğuduğunda ana öğün olarak bebeğinize verebilirsiniz.