Uzmanlar Uyarıyor Anksiyeteye Dikkat-Anksiyetenin Belirtileri

Anksiyete, endişeden çok daha fazlasıdır. Anksiyete kaba tabiriyle korku, kaygı , iç sıkıntısı yada bunalma olarak ifade edilir. Zaman zaman anksiyete duymak normal yaşamın bir parçası olsa da uzun günler sürdüğünde ve şiddetli olduğunda normal yaşamı bozar.

ANKSİYETE BELİRTİLERİ NELERDİR?

*Günün çoğunda aşırı stres ve sinirlilik halinde olmak

*Gerçekmiş gibi hissettiren endişeli ve saplantılı düşünceler

*Her zaman başıma kötü bir şey gelecekmiş gibi hissetmek

*Her zaman kendinden şüphe etmek

*Yetersiz ve güçsüz hissetmek

*Endişe veren şeylerle mücadele etmek yerine onlardan sürekli kaçmak

*Kusma, titreme, nefes darlığı gibi fiziksel semptomlar

*Doğrulayıcı herhangi bir şey olmamasına rağmen yaşadıklarının gerçek olduğuna inanmak

 

ANKSİYETEYİ YENMEYE YARDIMCI CÜMLELER

*Bazı anlar dünyanın sonu gibi görülebilir ama öyle değildir

*Çok sayıda göğüs sıkışması, nefes almada güçlük, kalp çarpıntısı yaşayabilirsin. Ama endişelenme, bu öleceğin anlamına gelmez.

*Seni arada bırakan düşünceler aslında gerçek değil. Öyle hissetmene rağmen.

*Herkes seni desteklemeyecek yada verdiğin mücadeleyi anlamayacak. Ama zaten anlamalarına gerek yok.

*Kaygıların ve korkuların karakterinin özelliği değildir. Bunlar sadece senin deneyimlediğin şeyler.

*Bazı günler diğerlerinden daha zor olur. Ama iyi olmak imkansız değil. Her zaman umut var.

ANKSİYETEDEN KURTULMA YOLLARI

Anksiyetenin düzeyine göre tedavi ve psikoterapiye katılmak gerekebilir. Bunun yanı sıra sosyal hayatta da değişimler yapmak yerinde olur. Katılınan aktiviteler ve etkinlikler ile beslenme şeklinin de değişmesi iyileşme sürecini hızlandırır.

SPOR YAP

Anksiyeteden kurtulmak ve stresi kontrol etmek için uygulanabilcek en kolay yol, herhangi bir fiziksel aktivite yapmaktır. Spor yapmak anksiyeteden kurtulmanın yanında kilo verip kas yapmaya, böylelikle çevik ve daha sağlıklı vücuda kavuşmaya yardımcı olur.

İsteğe bağlı günde 30 dakika yürüyüş yapılabilir. Bu egzersiz dahi, beyinde mutluluk hormonunu daha fazla salgılatmaya yardımcı olacak ve modunu yükseltecektir

 BESLENMENE DİKKAT ET

 Sabah kahvaltısına, öğle ve akşam yemeklerine dikkat edin. Yenilen yiyeceklerin besleyici olmasına özen gösterin. Hazır poşet gıdalar ve fast food yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun.

UYKUNUN ÖNEMİ

Her gün uyku saatlerine dikkat ederek ihtiyaç duyulan yeterli uykuyu alarak güne başlayın. Her akşam belirli saatte uyumaya özen gösterin ve her sabah erken kalkarak güne başlayın. Her gün geç yatmak, gece hayatı gibi alışkanlıklar yeterli uykuyu almaya engel olur. Yeterli uyku sağlıklı yaşam için önem taşır.

DÜŞÜNCELERİNİ  KONTROL ET

Zihinde oluşan Olumsuz düşüncelere bir göz atın. Olumsuz düşünceleri tespit edin. Bu olumsuz düşüncelerin hangi duyguları tetiklediğine dikkat edin. Olumsuz düşünceler olumsuz duygular yaratır. Gerçekçi ve olumlu düşünceler iyi hissettirir.

ERNUR COŞKUN || BURSA GÜNDEM